Engineering

In de ontwerp- en engineeringfase bepalen we de technische specificaties en het ontwerp van de gewenste installatie. We maken gedetailleerde tekeningen en stellen de specificaties op. We bepalen welke materialen en apparatuur nodig zijn voor constructie en optimale werking van de installatie. Alle hiervoor benodigde disciplines hebben we in huis.

Project
Alle kennis in één team

In het team van Brusche Process Technology werken specialisten op het gebied van process engineering, mechanical engineering, elektrotechniek en automatisering.

 

Onze process engineers brengen het totale gewenste proces of het probleem in uw proces in kaart. Zij identificeren mogelijke inefficiënties, knelpunten en verbetermogelijkheden. Daartoe maken zij een heat and mass balance en zij stellen process flow diagrammen (PFD’s) op. Vervolgens wordt een plan ontwikkeld om het proces te verbeteren of een efficiënt proces te ontwerpen. Dit vertaalt zich in een process and instrumentation diagram.

 

Onze mechanical engineers doen de technische berekeningen, waaronder stressberekeningen. Zij werken het basic design tot in detail uit met SolidWorks, een 3D CAD-softwareprogramma voor het maken, simuleren en analyseren van complexe mechanische ontwerpen. Zij maken een plotplan met de schematische plaatsing van piping en apparatuur.

 

Wij maken voorstellen visueel inzichtelijk, zodat u een goed beeld krijgt hoe de oplossing er in de praktijk uit zal zien.

Totaaloplossing

Door onze unieke samenwerking met Brusche Elektrotechniek kunnen wij een totaaloplossing bieden. De automation engineers van Brusche Elektrotechneik zorgen voor de elektrische installatie en de volledige automatisering van meting, besturing en actuatoren van het proces. Samen zorgen we voor een plug-and-play oplossing die snel en eenvoudig kan worden geïmplementeerd en geïntegreerd in bestaande systemen.

Project
Procesveiligheid

Bij het ontwikkelen van een procesinstallatie is aandacht voor veiligheid essentieel. Potentieel gevaarlijke situaties kunnen wij al tijdens het ontwerpproces identificeren door het uitvoeren van een HAZOP studie. HAZOP (Hazard and Operability studie) is een systematische methode voor het identificeren van gevaren en ongewenste situaties in onder meer industriële installaties. Op basis van de resultaten van de studie kunnen passende maatregelen worden genomen om de risico’s te beperken of te elimineren.

 

SIL (Safety Integrity Level) is een methode om het veiligheidsniveau van het gehele proces te borgen. Deze wordt bepaald door een risicoanalyse uit te voeren en vervolgens te bepalen welke veiligheidsinstrumentatie nodig is om de risico’s te verminderen tot een acceptabel niveau.

Project
Vergunningen en financiering

Kiest u voor de voorgestelde oplossing en wilt u de installatie door ons laten bouwen, dan kunnen wij u ondersteunen bij het verkrijgen van eventuele vergunningen en financiering voor het project.