CO2, H2 en elektriciteit
Methanol, de eenvoudigste alcohol, wordt traditioneel geproduceerd uit koolmonoxide (CO) en waterstof, afkomstig van aardgas. Het is echter ook mogelijk om CO2 (verkregen uit biomassa, lucht of rookgassen) en groene waterstof op een vergelijkbare manier om te zetten in hernieuwbare methanol.
Omdat methanol vloeibaar is bij kamertemperatuur en atmosferische druk, is het een efficiënt medium voor energieopslag en -transport. Door middel van extra destillatie wordt het geraffineerd tot e-methanol, dat algemeen erkend wordt als een belangrijk chemische bouwsteen en een schone, duurzame brandstof.
Innovatief reactorontwerp
De technologie van het Brusche Sustainable Methanol Concept biedt een proces voor de productie van methanol uit CO2 en H2 bij milde temperaturen en druk, met een koolstofopbrengst van bijna 100%. Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van een innovatief reactorontwerp met een interne gasrecycle. Bovendien verwijdert een in-situ condensor het condenseerbare methanol en water uit de reactor, terwijl de niet gereageerde gassen gerecycled kunnen worden. Een ander voordeel van het proces is de mogelijkheid om te werken zonder externe warmte-input en met natuurlijke convectie, die de interne gascirculatie aandrijft. Dit betekent dat er geen dure gasrecyclingcompressor nodig is.
Het compacte formaat van de e-methanol reactor maakt hem perfect voor kleinschalig gebruik, zoals plaatsing naast een zonnepark of windturbinepark.
De belangrijkste voordelen van het Brusche Sustainable Methanol Concept:
- Hoge opbrengst;
- Energie-efficiënte werking;
- Schaalbaar;
- Werkt zonder recyclingcompressor;
- Werkt met wisselend beschikbare voeding;
- Flexibel;
- Robuust;
- Eenvoudig onderhoud.
Oplossing voor fluctuaties in productie van groene energie
Door de toenemende hoeveelheid fluctuerend beschikbare duurzame energie wordt de opslag van deze energie voor langere periodes steeds belangrijker.
De groei van de productie van groene stroom uit wind en zon zet het elektriciteitsnet onder druk, wat leidt tot tijdelijke uitschakelingen van windturbines en zonneparken om overbelasting te voorkomen. Dit onderstreept de dringende behoefte aan een veilige, betrouwbare, flexibele, transporteerbare en efficiënte opslagoplossing.
Door groene methanol in de buurt van deze hernieuwbare energiebronnen te produceren, kunnen seizoensgebonden en dagelijkse fluctuaties in de energieproductie effectief worden beheerd.
Methanol
Methanol is een bijzonder veelzijdig product. In de chemische industrie is het een bouwsteen voor de productie van een breed scala aan alledaagse huishoudelijke producten, auto-onderdelen, verf, kunststoffen en andere waardevolle chemicaliën. Het kan ook worden omgezet in ethyleen en propyleen, maar ook terug naar synthesegas of waterstof en CO2.
Methanol wordt steeds meer erkend als een schone, duurzame brandstof. Het kan direct worden gebruikt in brandstofcellen of als vervanger voor benzine of diesel. Dankzij de schone verbranding produceert het minder uitstoot en verbetert het de brandstofefficiëntie in voertuigen op het land en op zee. Als het wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals afgevangen CO₂ en groene waterstof, wordt methanol een netto koolstofneutrale brandstof, wat in lijn is met het klimaatbeleid dat is gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Methanol wordt al sinds jaar en dag op grote schaal geproduceerd uit gas en kolen. Daardoor is al een infrastructuur voor methanol uitgerold.
Ruwe methanol
- Kan volledig worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen: CO2, H2O en elektriciteit;
- Kan worden gebruikt om elektrische energie in vloeibare vorm op te slaan;
- Is een efficiënte energiedrager of opslagmedium;
- Vermindert congestieproblemen op het elektriciteitsnet;
- E-methanol productiesystemen kunnen worden opgezet in de buurt van lokale zonne- of windmolenparken.
Bovendien is pure methanol:
- Een waardevolle groene chemische bouwsteen;
- Kan direct worden gebruikt als brandstof voor auto’s, vrachtwagens, zeeschepen, boilers, , enz.
Vergeleken met bijvoorbeeld waterstof, ammoniak of methaan biedt methanol verschillende voordelen:
- Veilige verwerking
- Gemakkelijk transport met normale tankwagens of pijpleidingen
- Gemakkelijke opslag
- Gemakkelijke omzetting in een breed scala aan waardevolle chemicaliën
Hoe het begon: LOGIC
Brusche Process Technology is sinds maart 2022 partner in een consortium met het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), Shell en de Universiteit Twente. Dit consortium heeft het nieuwe reactorontwerp ontwikkeld binnen het zogenaamde LOGIC project (Liquid Out, Gas In Concept). Wij realiseerden de complete engineering, het ontwerp en de bouw van deze pilot plant.
Het doel van het project was het opschalen van een reactor voor methanolsynthese uit CO2 en hernieuwbare waterstof. Het concept maakt slim gebruik van natuurlijke convectie en in-situ condensatie voor de volledige omzetting van de gasvormige reactanten in het vloeibare product methanol, waarbij de beperkte evenwichtsconversie wordt omzeild.
Vergeleken met conventionele methanolproductietechnologie bespaart deze reactor zowel op de investering in apparatuur als op het energieverbruik.
De reactor is in 2023/2024 met succes getest in het Hogedruklab van de Universiteit Twente. We brengen het rond 2025 als modulair systeem op de markt.
Uw partner voor het hele proces
Brusche Process Technology is uw technologiepartner voor het hele proces – van het opvangen van CO2 uit rookgassen of omgevingslucht, via methanolsynthese, tot pilot- en demonstratiefabrieken voor de productie van groene chemicaliën en e-brandstoffen.